De Buntsteker
Dit is het standbeeld van de Buntsteker, een kunstwerk van de Neterselse Jan Couwenberg. De Buntsteker draagt een karakteristieke pet met twee kleppen, een knipoog naar de eigenzinnigheid van de Neterselse mensen.
Buntsteken was een zware maar noodzakelijke bezigheid: het verzamelen van heidegraswortels om daar bezems van te maken. Deze wortels werden uit de grond gestoken met ijzeren staven, zoals afgebeeld in het beeld, waarbij een stevig houtblok diende als hefboom. Het was een manier om in moeilijke tijden, tot aan de Tweede Wereldoorlog, een extra inkomen te verdienen. Bekijk via de onderstaande link een film uit 2007 over hoe deze traditionele bezems werden gemaakt.
Op zondag 29 mei 1993 werd dit beeld feestelijk onthuld, samen met de lokale verenigingen. In een prachtige ceremonie werd het beeld voor het symbolische bedrag van 1 gulden aangekocht door burgemeester A. van Houdt. Het ontwerp vangt de sfeer van toen, compleet met de iconische dubbele klepppet, een trots symbool van Netersels eigenwijsheid.
Wist u dat de naam De Buntstèkers in 1976 werd gekozen door de carnavalsvereniging bij hun oprichting? Toen werd ook het accent op de ‘è’ toegevoegd, om de dialectische trots te onderstrepen.
Naast het beeld van de Buntsteker staat een kunstwerk, aangeboden aan de gemeenschap ter ere van het 44-jarig jubileum van carnavalsvereniging De Buntstèkers. Het kunstwerk toont enkele buntstengels met een steek, een krachtig symbool van de samenhang tussen de carnavalsvereniging, de gemeenschap, en de rijke geschiedenis van het buntsteken. Ontdek de elf cryptische verwijzingen naar deze samenhang met de QR-code die erbij staat.
En er is nog een geheim: onder dit kunstwerk ligt een tijdcapsule, die bij toekomstige jubilea van de vereniging onthuld zal worden. Een stukje geschiedenis voor de generaties die nog komen!
Originele tekst van Frans
Voor u staat het beeld van de Buntsteker, het beeld is gemaakt door Jan Couwenberg en heeft een pet op met twee kleppen.
Buntsteken is het steken van de wortels van heidegrassen die dan vervolgens werden gewassen om gebruikt te kunnen worden om een bezem van te maken. Het steken gebeurde met ijzeren staven (zie beeld), waarbij een houtblok voor de hefboomwerking zorgde. Een manier om wat geld bij te verdienen in de moeilijke jaren waarin ons land zich destijds bevond. Een activiteit die tot en met de tweede oorlog werd beoefend. Een uitgebreid filmpje over hoe men vroeger deze bezems maakte is via onderstaande link te bekijken. https://www.youtube.com/watch?v=X6cbV5QWEhQ&t=278s
Op zondag 29 mei 1993 Is het beeld onthult door de plaatselijke verenigingen en werd het beeld geheel volgens oud gebruik voor een symbolisch bedrag van 1 gulden aangekocht door burgemeester A. van Houdt. Het beeld is geheel in stijl van de tijd van toen met zoals je kunt zien een pet met een dubbele klep. De Neterselse mensen waren een beetje eigenwijs, vandaar de dubbele klep.
De carnavalsvereniging gebruikte deze titel als naam voor hun vereniging tijdens de oprichting in 1976, en zo ontstond de naam De Buntstèkers. (toen is ook het streepje op de è gekomen omdat het toch in dialect moest)
Hiernaast bevind zich een kunstwerk dat tijdens het 44jarig jubileum door de carnavalsvereniging De Buntstèkers werd aangeboden aan de gemeenschap. Het zijn enkele buntstengels met een steek erop die symbool staan voor de samenhang tussen de carnavalsvereniging en de gemeenschap en de bunt. In het kunstwerk zitten maar liefst elf cryptische verwijzingen van die samenhang. In de QR code zijn deze te bekijken.
Ook zit er een tijdcapsule onder het kunstwerk verborgen die bij de volgende jubilea van de vereniging openbaar gemaakt zullen worden.