Boekenkast

In de vergaderruimte staat een boekenkast met boeken die u kunt lezen. De boeken mogen worden meegenomen en hoeven niet te worden teruggezet. Dat mag wel, maar misschien kunt u er iemand anders een plezier mee doen.

Iedere maand zetten we een boek in het zonnetje. Op deze manier willen we het lenen en lezen stimuleren!

Heeft u boeken voor in de boekenkast? Dan kunt u ze inleveren bij Noell van Gool of Corien Snijder.

Boek(en) van de maand 

Het boek van de maand ligt in de huiskamer.

2018 April
HET GEHEIM, geschreven door Anna Enquist.
Anna Enquist, geboren in Delft, is zowel schrijfster, psychoanalytica en pianiste. In het geheim spelen zowel de muziek als de psychoanalyse een rol; een van de hoofdpersonen is pianiste. Op een avond leest Bouw een recensie over een verzamel-cd van de pianiste Wanda, zijn ex-vrouw. Hij besluit haar te bezoeken. Hij stuit bij haar op geheimen, waartegen alleen de muziek uitkomst kan bieden. Daarmee is de roman een boek over de kracht van muziek, de ontoereikendheid van taal, het menselijk tekort en het grote verdriet, over liefde en ambitie.

2018 Maart
DE DANS VAN VICTORIA, geschreven door Antonio Skàrmeta.
Skàrmeta is geboren in Chili, en na de staatsgreep verhuisd naar Duitsland. Zijn boek: De postbode van Neruda wordt verfilmd als Il postino. Deze film wordt een internationaal succes. Zijn verhalenbundels en romans zijn in vijfentwintig talen vertaald. Voor de dans van Victoria kreeg Skàrmeta een literaire prijs.
Het boek gaat over twee gevangenisboefjes en een meisje dat danseres wil worden. De twee boefjes delen een geheim: de buit van Pinochets geheime politie. Het boek ontwikkelt zich als een verhaal over tedere liefde en ware vriendschap.

2018 Februari
HET TESTAMENT, geschreven door JOHN GRISHAM
John Grisham is een Amerikaanse schrijver, bekend van het schrijven van juridische drama’s. Zelf studeerde hij ook rechten en vanaf 1981 werkte hij tien jaar als jurist. En hij werd in die tijd gekozen in het Huis van Afgevaardigdenvoor de staat Mississippie. In 1984, na een verklaring van een 12 jarige jongen in de rechtbank, begint hij aan een roman te werken , die hij in 1987 beeindigd. Dit boek is ook in het Nederlands vertaald: De jury. Vanaf dat boek schreef hij ongeveer een boek per jaar. Een aantal van zijn boeken zijn ook verfilmd.
Het Testament gaat over een oude zeer rijke man die niet lang meer heeft te leven. Vol ongeduld wachten zijn drie ex-vrouwen en zijn kinderen op zijn dood, die hen allen multimiljonair zal maken. De oude man bedenkt een list. Advocaat Nate O’Riley moet daarvoor een haast onmogelijke opdracht vervullen; hij moet in de jungle van Zuid-Amerika een vrouw zoeken die niet gevonden wil worden…..
Hoe loopt dit af???? Lees het boek!

2018 Januari
Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik kijk graag naar Engelstalige detectives op de tv. Eén van mijn favoriete series gaat over inspecteur Dalgliesh. Een luchtige, speelse ‘who did it’ serie; niet gruwelijk, niet bloederig, maar amusant. De basis voor de serie zijn een aantal boeken, geschreven door P.D.James.
Zij is een Engelse lady, die vanwege haar verdiensten voor de literatuur werd verheven in de adelstand.
Haar echtgenoot, een arts, kwam mentaal niet gezond uit de tweede wereldoorlog thuis, en werd opgenomen in een psychiatrische kliniek. P.D. verdiende met haar romans de kost voor haarzelf en twee kinderen.
Deze roman, met als titel DE VUURTOREN, speelt zich af op een privé-eiland; voorheen een piratennest. Nu ontstress-plaats voor managers. Dit wordt de inleiding voor moord, moeilijke verhoudingen in het politieteam, een relatiecrisis, en een tweede moord.
De schrijfstijl is zeer toegankelijk; het leest gemakkelijk. Niet alleen managers zijn soms toe aan ontspanning, ook vrouwen en mannen uit Netersel. Door spanning komt u tot ontspanning!

2017 December

Deze maand vindt u het boek PAULA op tafel, geschreven door ISABEL ALLENDE. Isabel Allende werd in 1942 geboren in Lima, de hoofdstad van Peru. Haar ouders waren van Chileense afkomst, haar oom was Salvator Allende, de president van Chili. Hij werd tijdens de staatsgreep in 1973 vermoord. Isabelle vluchtte toen met haar gezin naar Venezuela; momenteel woont ze in San Francisco USA.
Enkele van haar bekendste boeken zijn HET HUIS MET DE GEESTEN, dat ook verfilmd is, en EVA LUNA. Deze boeken zijn wereldwijd vertaald en gelezen. Ook in Nederland zijn de boeken erg populair. Paula is een auto-biografisch boek over haar dochter die in coma geraakt is. Gedurende die tijd besluit Isabel haar het verhaal van haar familie en haar leven te vertellen.
Een facinerend boek over een facinerend leven!

2017 November
Deze maand vindt u een literaire thriller op de tafel: SCHADUWZIJDE, geschreven door Minette Walters.
Minette Walters, een Engelse schrijfster, schrijft vanaf 1992 thrillers; boeken waarin een misdaad en de oplossing daarvan het thema is. Haar boeken zijn populair en worden in grote hoeveelheden verkocht. De BBC heeft een aantal van haar boeken verfilmd.
Dit boek gaat over Charles Acland, een Engelse legerofficier. Hij raakt gewond gedurende de oorlog in Irak, en kan daardoor niet meer in het door hem zo geliefde leger terugkeren. Dat heeft grote consequenties voor zijn verdere leven.
Een spannend boek, met psychologische elementen.

2017 September
Deze maand weer een roman; een bedacht verhaal. De schrijfster is Rascha Peper, een pseudoniem voor Jenneke Strijland, geboren in Driebergen in 1949 en overleden in Amsterdam in 2013. Rascha Peper schreef 11 romans en een wekelijkse column in NRC Handelsblad.
Het boek dat deze maand in de Poel ligt heet: EEN SPAANS HONDJE. Het is een familieroman over drie broers. Victor, die in het bedrijf van zijn broer werkt, verdwijnt op zekere dag zonder taal of teken achter te laten. Het boek begint bij de dood van hun moeder. De achterblijvers reageren elk op hun eigen manier…
Het verhaal wordt beschreven als “een origineel en tragisch juweeltje.”

2017 Juli en Augustus
DE PASSIEVRUCHT is geschreven door Karel Glastra van Loon.
Karel is in 1962 geboren in Amsterdam en groeide op in een groot gezin. Hij hield erg van natuur en wilde bioloog worden, tot hij op het Gymnasium in contact kwam met literatuur. Hij studeerde een jaar in de Verenigde Staten, en toen hij terugkwam in Nederland ging hij werken voor uitgevers en tijdschriften. Hij begon toen ook boeken te schrijven. De passievrucht is zijn bekendste boek. Er is ook een film van gemaakt. Het verscheen in 1999 en is bekroond met de Generale Bank Literatuur Prijs.
Het boek gaat over de zoektocht van een vader naar de vader van zijn zoon. Hij ontdekt namelijk dat hij een ziekte heeft, en daardoor niet de vader kan zijn van zijn zoon. De moeder van de jongen is gestorven, die kan dus geen informatie meer geven. Hij komt voor de vraag te staan:”Wat weet je eigenlijk van degene die je liefhebt?”. De verteller neemt de lezer mee op zijn zoektocht naar de biologische vader van zijn zoon.
Karel Glastra van Loon stieft in 2005 op 42 jarige leeftijd aan een hersentumor.

BOVEN IS HET STIL  is geschreven door Gerbrand Bakker in 2006. Ook Gerbrand is geboren in 2006 in de Wieringerwaard. Hij is naast schrijver ook hovenier. ‘Boven is het stil’ is zijn eerste boek en werd meteen vertaald in 8 talen en diverse malen bekroond.
Het boek speelt zich af in een agrarisch milieu; een boerengezin. Helmer, de hoofdpersoon wordt van de ene op de andere dag door zijn vader tot opvolger bestemd en van de universiteit gehaald. Wat dit tot gevolg heeft is de inhoud van de roman.
Het boek is verfilmd met de acteur Hein Willems in de hoofdrol. Hij overleed enkele weken later.

2017 Juni

Twee boeken van de schrijfster Gerda van Wageningen. Zij werd in oktober 1946 geboren in Zwijndrecht in een familie van boeren en schippers. Haar grote hobby is geschiedenis.
  1. ALS DE ROZEN IN BLOEI STAAN, noemt zij een historische streekroman. Gerda heeft 3 romans geschreven die zich afspelen in de ziekenhuiswereld rond de eeuwwisseling. Het betreft een ziekenhuis op het platteland; een streekziekenhuis. Streekromans onderscheiden zich van literaire romans o.a. door taalgebruik; de roman is in eenvoudige taal geschreven en leest dus erg gemakkelijk. Wat ook een kenmerk van streekromans is, is dat romantiek meestal een hoofdrol in het verhaal speelt. Dat is ook in dit boek het geval. Dus…, houd je van een gemakkelijk te lezen boek, met veel romantiek, en dat ook echt ergens over gaat…….haast je naar de Poel.
  2. Het tweede boek is van dezelfde schrijfster en speelt zich af in een boerenmilieu. Ook hier geldt dat het taalgebruik eenvoudig is en dat romantiek een belangrijke rol speelt. De naam van het boek is: EEN BRUID VOOR DE IEPENHOF. Dus, als je graag met een mooi boek onder de boom zit….dit is je kans.

2017 Mei

  1. In die grote stad Zaltbommel, verzameld door Jacques Klöters. Liedjes die je ooit hebt gezongen, en die vergeten leken. Zeer geschikt als materiaal voor een kampvuur, jeugdkamp, familiefeest en noem maar op.
  2. Huilen is voor jou te laat…, ook door Jacques Klöters bijeengebracht. Maar dit zijn echte smartlappen, zoals gezongen door de Zangeres zonder Naam en Willeke Alberti. Leuk toch als je van zingen houdt?